lauantai 26. elokuuta 2017

Etsikö pimeää taivasta?

Tampere on valosaastunut paikka.
Kuva Dark Site Finder / Goole.com
Tampereen Ursan tähtitornilla Kaupissa kysytään usein pimeää taivasta. Valosaaste on tornilla Tampereen keskustan läheisyydestä johtuen erittäin voimakasta. Eipä ole mikään ihme, että tähtiharrastajat niin tutut kuin tuntemattomat kyselevät pimeyden perään. Valitettavasti Tampereen valosaaste leviää hyvin laajalle alueelle ja pimeää taivasta ei aivan lähiseudulta löydy.

Missä sitten pimeää taivasta on? Siihen vastauksen antaa yksiselitteisesti nettisivusto Dark Site Finder (http://darksitefinder.com/maps/world.html) !

Tutustuminen kyseisen sivuston valosaastekarttaan kertoo, että edes jotenkuten siedettävä valosaasteen määrä on lähimmillään useiden kymmenien kilometrien etäisyydellä. Kartan valosaasteiset alueet on jaettu 15 vyöhykkeeseen ja Tampereen keskusta on luokiteltu kolmanneksi ylimmäksi. Valitettavasti tähtitorni kuuluu tähän alueeseen.

Oman kokemukseni mukaan siedettävän pimeä paikka on viisi pykälää alempana. Sellaisia alueita löytyy Sahalahdelta, Salmentakaa, Tampereen ja Oriveden välistä, Terälahdesta, läheltä Hämeenkyröä. Siuron länsipuolelta, Narvasta, Urjalasta, Akaan eteläpuolelta ja Laitikkalasta. Vähimmässäkin laskussa ajomatkaa kertyy 40–50 km, lähtipä sitten mihin suuntaan tahansa.

Koko Suomen alueelta täysin valosaasteetonta aluetta joutuu etsimään Lapista, jossa Urho kekkosen kansallispuisto, Lemmenjoen kansallispuisto, Muotkatunturin erämaa-alue osittain ja Käsivarren erämaa-alue ovat valosaasteettomia. Turun saaristosta Ahvenanmaan ja Turun välisellä osalla on lyhyt matka valosaasteetonta merialuetta, jossa saaret Enklinge, Kumlinge, Seglinge, Sottuga ja saariryhmä Hellö–Sommarön–Kökar ovat pimeän taivaan alueella. Tietysti alueen muutkin mutta pienemmät saaret ovat saman pimeä taivaan alla.

Vaikka asuisi tai etsisi pimeää taivasta maaseudulta, niin pienetkin valolähteet voivat pilata paikallisesti näkyvyyden taivaalle. Niinpä, jos se on omasta tahdosta kiinni, niin valosaastetta voi ja pitää torjua kaikin käytettävissä olevin keinoin. Niistä keinoista on kerrottu tämän blogin muissa artikkeleissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti